Value bet a sportfogadásban

Value bet fogalma - hogyan találhatunk value bet-et?

Value bet fogalma, ismertető leírás

 

Szögezzük le, ez már egyáltalán nem egy kezdő sportfogadó szótárába tartozó szó, így egyáltalán nem baj, ha még a Value bet kifejezéssel nem találkoztál. Azonban, hogy mi is az, és hogyan tudjuk megtalálni, arról bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

 

A legegyszerűbb példa erre a szokásos, fej, vagy írás játék, hiszen ezzel lehet a legkönnyebben bemutatni. Ennél a játéknál ugyanis 50-50%-os eséllyel indul a fogadó. Magyarul, kettes oddsot kap a fogadó arra, hogy eltalálja, melyik felére esik az érme. Ebből természetesen a fogadóirodák a saját hasznuk érdekében lecsípnének egy minimális mennyiséget.

Most pedig bevonjuk a value bet-et. Amennyiben a fogadóiroda az írásra 2,10-es oddsot kínálna, azonnal beszélhetnénk arról, hogy ez egy „value bet fogadás”.

Ennek oka, hogy a valószínűsége magasabb, mint a fogadóiroda által kínált odds. Röviden tehát, ezzel a játékkal így lehetne szemléltetni ezt.

Value bet - odds kiszámolása

Az odds kiszámolása egyébként egyszerű: 1 / 0.5 = 2.00.

Ennek kiszűrése viszont már egyáltalán nem könnyű feladat, ugyanis ebben a „szakmában” nincsenek biztos képletek! Ezeket meghatározni az egyik legnehezebb dolog a sportfogadásban. A fogadó saját magának határozza meg a képletet, majd dönti el, hogy a value bet kategóriába beletartozik e. Rengeteg szempontot kell figyelni, ilyenek például labdarúgásban a hiányzók, a formák, a fáradtság, vagy az éghajlati körülmények. Ezeket összevonva tudja a fogadó magának kiszámolni az esélyeket, majd a fogadóirodák által kínált oddsal összehasonlítva megtalálni a value betet.

Ebbe belevonva szeretném a „várható érték” fogalmát is belecsempészni.

A várható érték azt mutatja meg, hogy mekkora nyereményre tehetünk szert fogadásonként. A már említett fej, vagy írás játékunknál, ha a fogadóiroda „túllövi” a határt 2,10-es szorzóra, akkor az érték: 0.5 lesz.

Egyszerű példa egy háromesélyes mérkőzésnél: BARCELONA-REAL MADRID | Real Madrid (1/1.75) * 100 = 57.15% | Döntetlen: (1/3.64) * 100 = 27.47% | Barcelona: (1/4.82) * 100 = 20.75%

Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a Madrid győzelmére a fogadóiroda bukmékerei szerint 57,15% esély van, míg arra, hogy a Real Madrid nem(!) nyer, (tehát a Barcelona nyer, vagy döntetlent játszik) 48,22% esély van.

A várható értéket úgy tudjuk kiszámolni, hogy a Real Madrid győzelmének valószínűségét megszorozzuk a várható nyereményünkkel, majd ebből kivonjuk a veszteség valószínűségét, megszorozva a tétünkkel.

A számok nyelvén: (0,57 * 1750) – (0,48*1000) = 997,5 – 480 = 517.5

Amennyiben ez egy nyertes fogadás lenne az esélyesebb csapatra, úgy 10.000 forintos alaptéten 7500 forintos haszonnal zárnánk.

Ez azonban nem ilyen egyszerű, és hiába az esélyek, ennél, főleg a bukmékerek szorzóinál jóval mélyebben bele kell ásnia magát egy profi sportfogadónak.

Igazából innentől megértettük a value bet és a várható érték fogalmát is. Ez pedig még nem jelent sikert bankroll menedzsment nélkül, olvasd el azt is!

Hol lehet találni value bet-et?

Azt viszont még nem tanultuk meg, hogy hol lehet találni value betet.

 

Igazából bármelyik ligából lehet találni ilyet, persze ez rengeteg dologtól függ. Sokan azért esküsznek az alacsonyabb ligákra, mert ott a bukmékerek is körhátrányból indulhatnak egy szemfüles, profi sportfogadó előtt. Ez igaz, de bármelyik liga, legyen az TOP bajnokság, vagy alig jegyzett bajnokság, lehet találni ilyeneket. Itt, a körhátrányt olyanokra értem, hogy mérkőzés napján, vagy az előző edzés alatt például a legjobb csatár megsérül, amit a bukik nem tudnak a sportfogadó előtt lereagálni. Amennyiben a módosított oddspárok előtt elcsípjük a saját magunk kutatásai miatt, úgy ez már nevezhető annak, hogy value betet találtunk. Viszont, ahogy már írtam, ez rengeteg körülmény lehet, így nem csak a legfontossabb játékosok sérüléseire kell gondolni.

 

És még egy fontos információ a fogadóirodákkal kapcsolatban: érdemes a fogadási árrést is figyelni, minél alacsonyabb az árrés, annál könnyebben találhatunk olyan tippet, ami nagy értéket hordoz magában.

Mivel a sportfogadás egy türelemjáték, ezért érdemes nem kapkodva gondolkodni, és fejest ugrani a mélyvízbe azonnal.

Sőt, olyan is előfordulhat, hogy a sportfogadó lekésik egy value bet fogadási lehetőséget. Ez viszont nem azt jelenti, hogy már nem fogadhat értékkel. Ugyanis ilyenkor lehet a legjobban kihasználni azt, hogy több irodánál is regisztrálva van a sportfogadó, ezeken pedig lelhet egyetlen oldalt, ahol megmaradt az érték, a value bet!

Value bet az élő fogadásoknál

Ezt a dolgot élőben is lehet alkalmazni, itt azonban már rendkívüli odafigyelést kell neki biztosítani. Például, ha az egész meccsen barátságos körülmények uralkodtak, és a büntetőlapok számát a bukik alacsonyra kínálják fel, akkor egy profi sportfogadó átérzi, akár egy gól, akár egy olyan jelenet után, ami pikáns, hogy mikor kell overre húzni a határt. Ez bőven lehet value bet, ahogy az is, hogy egy esélytelenebb csapat sokkal erősebb időszakot él meg, a csapatszellem az ő oldalukon van. Ilyenkor is lehet value betet találni a következő gólban.

 

A value bet tehát egy olyan módszer, ami a lehető legnagyobb felkészültséget és profizmust igényli. Ha ezeket még nem érzi a sportfogadó, akkor ne vágjon bele, mert hosszabb, de rövidebb távon is nagy valószínűséggel bukni fog!

 

Szükség van arra, hogy ismerjük az adott sportágat, azon belül is minden csapatot, játékost. Fontos az idő, tudni kell mikor fogadni, tisztában kell lenni minden olyan infóval, ami a kimenetelre hatással van!

 

Fontos tudni, hogy a value beteket a kisebb szorzóval rendelkező mérkőzések esetén is találhatunk, nem kell feltétlenül csak és kizárólag a nagy oddsokat keresni, ez nem törvényszerű.