Bankroll menedzsment

Tippmix bankroll menedzsment - Hogyan kezeljük a tőkénket?

Bankroll menedzsment alapok, tétkezelési szisztémák

Tétkezelési szisztémák, bankroll menedzsment alapok: Az egyik legnagyobb problémának tartom a szerencsejáték iparban a helytelenül- vagy az egyáltalán nem – használt bankroll menedzsment, így próbálok egy kis útmutatót vagy ösztönzést adni, hogy igenis, kell használni. Ez alkalmazható bármiféle szerencsejátékra, bár megkülönböztethetünk póker bankroll menedzsmentet és tippmix bankroll menedzsmentet (sportfogadás) de főleg a jelenlegi bemutató sportfogadáson belül lehet hatékony.

unibet

20.000 Ft bónusz

35.000 Ft bónusz

450% bónusz + 140 pörgetés

450% bónusz + 140 pörgetés

Bankroll mértékének meghatározása

Tőke mértékének megválasztása: Mindenkinek más és más az anyagi helyzete, valaki többet valaki pedig kevesebbet szánhat játékra, viszont ez teljesen lényegtelen, mivel ugyan úgy 1.000.000 Ft-ot is el lehet teljes egészében bukni, viszont 50.000 Ft-ból is lehet ekkora bankrollt építeni, ennek a függvénye pedig a fegyelmezettség és a türelem. Fontos, hogy egy teljesen elkülönített összegből kockáztass csak, amihez biztosan nem kell hozzányúlnod, nem fájna ha teljes egészében elbuknád. Napi kiadásokat fedező pénzből hatalmas felelőtlenség fogadni és mentálisan is más körkép alakul ki az emberben.

Tétek nagysága, súlyozása: Az általam gyakorolt szisztéma: 

– Tőkémet 100 db egységre osztom le, így megkapom az alaptétem, ami 1% nálam. 

– Ez alatt a gyengébb, nagyobb szorzós value választások kapnak 0,5% tétet. 

– Ezen kívül még 2% és 5% ami elő szokott fordulni nálam, a tétek nagysága pedig függ az általam választott tippek erősségétől. 

Azaz ha egy 100.000 Ft-os bankrollal rendelkezel, akkor annak alaptétje (1%) 1.000 Ft lesz. 

– Fontos szabály még nálam, hogy egy nap a tőkém maximum 15%-át (+/- 2-3% csúszással, infóktól függően) kockáztatom.

Bankroll növekedés/csökkenés esetén lévő teendők

Nagyon fontos, ha pl. egy bukószériába kerülünk és hirtelen elveszítjük egy nap alatt pl. a bankunk 5%-át, akkor semmiképp ne duplázzunk egy fogadásra sem rá – ez is a helyes bankroll menedzsment egyik alapja. Előfordulnak trendek egyes játékosoknál, hogy ha bukószériába kerül, akkor nagyobb eséllyel bukó a következő tippje is, mentális okokból kifolyólag, nyertes szériánál pedig a nyertes tippek halmozódnak fel. (Ez legalábbis az én megfigyelésem, saját tapasztalatom) Viszont ez a része pedig a szerencsejáték %-os esélyeinek és a fogadóirodák által adott szorzók kiegyenlítettségének a jele is lehet, ha csak nem találsz value odds-ot amivel az irodáktól tiszta profitot nyersz (minél több ilyen van, annál több a profit pl. havi szinten). Kicsit elkanyarodtam a témától, lényege az, hogy akkor sem szabad kétségbe esni ha bukószériába kerülünk, akkor pedig nem szállhat el velünk a ló ha nyerőszériánk van. Bár egy kis egészséges magabiztosság sosem árt, de mértékkel. 😛 – Ha a tőkénk 15%-át elveszítettük, akkor pl. 100.000 ft-os bankrollnál, 85.000ft-ra esik vissza a tőke mérete, akkor újra le kell osztanunk egység szerint a tőkét. Így 1% 850 ft-ra jön ki, ezzel kell tovább haladnunk. Ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk, hogy a bankrollunk drasztikus csökkenést érjen el és lassíthatjuk a bukásaink mértékét. – a) verzió: Ha a tőkénk 25%-al növekedett, pl. 100.000 ft-os bankrollnál 125.000 ft-ra növekszik, akkor újra oszthatjuk tőkénket egységekre, így 1% 1.250 ft-ra emelkedik. Nálam ez az alapszabály, 25% profit alatt nem rakom be a tőkébe a profitot, a bukószériára gondolva – avagy a profitból bukjak inkább, ne a tőkéből – szisztéma szerint járok el. – b) verzió: Ha a tőként 25%-al növekedett, pl. 100.000 Ft-os bankrollnál 125.00 ft-ra növekszik, akkor a) pont szerint újra oszthatjuk tőkénket egységekre, viszont a profit felével! Ebben az esetben 1.125 Ft lesz 1% tétünk, talán ez a legjobb kezelése a bukószériák kivédésének hosszútávon – ugyan a profitunk is lassabban növekszik, a bukószéria által elszenvedett nyereség pedig még lassabban kezdi emészteni fel az eredeti tőként tartalékait!

4. Veszíteni fogsz! Lehet unalmas, mivel az előző részben már elég részletesen kitértem erre, viszont akkor is leírom ismét, mivel a legfontosabb tényezőnek tartom. Ijesztő pont lehet, de meg kell tanulnunk ezzel élni együtt. Sajnos véleményem szerint – és saját tapasztalat is – a kezdő sportfogadók jelentős többsége elveszítik az összes pénzüket. Saját károdon fogod megtanulni, hogy ha nem helyesen menedzseled a tőkédet, akkor bizony el fogod bukni azt. Ugyan úgy, ahogy fogadásokat is fogsz bukni, nem is keveset ezen karriered során. Ez ellen annyit tudsz tenni, hogy a tétjeidet helyesen választod meg, alacsonyan tartod őket, soha nem kockáztatsz olyan pénzt aminek máshol is lenne helye és persze több nyertes tipped van magas szorzón (1,60 felett átlagban minimum), mint vesztes.  Ezt azért írom, hogy megelőzzem a bajt számotokra, mivel tudom (és még rajtam kívül sokan mások is) mennyire fáj a tanulópénzt megfizetni egyszer-kétszer. Köszönöm, hogy idáig elolvastad a második anyagot, remélem számodra hasznos információkat ismertél meg! Szándékosan az első tananyagnál nem szerettem volna komplex szakmaibb részletekbe belemerülni, szeretnénk időt hagyni hogy értelmezd, tanuld a leírtakat, és a lényeg a következő amit javasolhatunk: Vedd szentírásnak! Jószándékból írom, talán valami kis ego-t belecsempészve, de az évek alatt rá fogsz jönni ha esetleg visszagondolsz, visszaolvasod az oktatóanyagainkat, hogy igazunk volt. �